Facebook muutti nimeään ‒ mitä se käytännössä tarkoittaa?


Muistat Instagramin, WhatsAppin ja Messengerinkin varmaan, ja Facebookin ja sen sovelluksen armaan. Mutta nimimuutos tää, sulta todennäköisesti usein unhoon jää…

Facebook muutti nimensä Metaksi viime viikon torstaina 28.10.2021. Kun somejätti ensin ilmoitti nimenmuutosaikeistaan, luulivat monet nimenmuutoksen tarkoittavan sitä, että itse sosiaalisen median kanava, Facebook aka Face aka Naamakirja, muuttaa nimeään, mutta todellisuudessahan asia ei mennyt niin. Mitä nimenmuutos sitten käytännössä tarkoittaa ja miten se vaikuttaa Facebookin ‒ tai siis Metan ‒omistamiin sovelluksiin?Facebook on edelleen Facebook

Facebook-yhtiö omistaa Facebookin lisäksi muun muassa Instagramin, WhatsAppin, Messengerin sekä Oculus-virtuaalitodellisuuslaitteet. Facebook on siis todellisuudessa paljon muutakin kuin pelkkä somekanava, ja koska Facebook ei nimenä edustanut kaikkea sitä mitä yhtiössä tapahtuu, muutettiin emoyhtiön nimeksi Meta. Nimenmuutos ei vaikuta Facebookin yritysrakenteeseen ja kaikkien sen omistamien sovellusten nimet pysyvät ennallaan eli Facebook-sovellus on siis jatkossakin nimeltään Facebook.


Nimenmuutos Facebookista Metaksi on osa yhtiön uudelleenbrändäystä ja Facebookin perustajan, Mark Zuckerbergin, visiota muuttaa Facebook sosiaalisen median yhtiöstä metaversumiyhtiöksi ‒ tässä siis vastaus teille kaikille, jotka pohditte sitä, että mikä helvetin Meta. Ja seuraavaksi teille kaikille, jotka nyt pohditte, että mikä helvetin metaversumi, niin täysin yksiselitteistä vastausta tähän ei vielä ole, sillä tieteiskirjallisuudesta peräisin olevasta metaversumi-käsitteestä on vielä ainakin toistaiseksi liikkeellä monenlaisia visioita. Se, mikä visioita kuitenkin yhdistää, on todellisen maailman, digitaalisen viestinnän ja sosiaalisen median, virtuaalitodellisuuden (VR) sekä lisätyn todellisuuden (AR) rajojen hämärtyminen. Kuulostaa melko scifiltä ja sitä kaikkein hurjimmat visiot vielä ehkä ovatkin, mutta suurin osa meistä on jo kuitenkin lomaillut Kanariansaarien lisäksi myös metaversumissa.Mikä on metaversumi?

Oletko koskaan pelleillyt eri somepalveluiden filttereillä muuttaen itseäsi esimerkiksi kissaksi tai leiväksi? Oletko vaihtanut teams-palaverissa taustallesi rantamaiseman? Olitko kenties yksi 30 miljoonan henkilön yleisöstä räppäri Travis Scottin Fortnite-nettipelissä järjestetyllä keikalla? Nämä ovat jo olemassa olevia esimerkkejä virtuaali- ja lisättyä todellisuutta hyödyntävästä metaversumista.


Zuckerberg kuvailee metaversumia internetin ruumiillistumaksi, jossa verkossa olevaa sisältöä ei enää katsota vaan sen sijaan ollaan sen sisällä. Metaversumi on siis periaatteessa perinteisen internetin jatke, joka vaatii täydellisesti toimiakseen eri toimijoiden tuotteiden, palveluiden ja ominaisuuksien yhteensulautumista. Se ei siis ole missään nimessä vain yhden yrityksen juttu, vaikka todennäköisesti suuryritykset sitä tulevat kaikista näkyvimmin hallitsemaankin ‒ aivan kuten esimerkiksi Metakin hallitsee tällä hetkellä merkittävää määrää sosiaalisesta mediasta.


Teknologian ja sitä myötä myös metaversumin kehittymisen myötä esimerkiksi etäpalaverit voivat jatkossa toimia käytännössä niin, että osallistujat vetäisevät normaaleilta silmälaseilta näyttävät lasit päähänsä ja istuvat niiden avulla saman pöydän ääreen, olivat he sitten missä päin maailmaa tahansa. Tämä johtaa nimenomaan Zuckerbergin mainitsemaan seikkaan siitä, että sisältöjen pelkän katsomisen sijasta ollaan jatkossa niiden sisällä. Kokemuksista tulee kokonaisvaltaisempia, millä on eittämättä sekä hyviä että huonoja puolia. Toistaiseksi meille tavallisille tallaajille tämä kaikki on kuitenkin vielä pelkkää erilaisilla ajatuksilla leikittelyä.Miten Facebookin nimenmuutos vaikuttaa sinuun?

Ei todennäköisesti mitenkään.


Google teki vuonna 2015 vastaavanlaisen tempun muuttaessaan emoyhtiönsä nimen Alphabetiksi, sillä Googlekin on paljon muuta kuin vain hakukone. Suurin osa puhuu silti vuosienkin jälkeen nimenomaan Googlen omistamista palveluista ja monet eivät välttämättä osaisi kysyttäessä yhdistääkään nimeä Alphabet Googleen millään tavalla. On todennäköistä, että tämä sama ilmiö tulee koskemaan myös Facebookia ‒ tai vaikka nimenmuutoksesta tietäisikin, ei se välttämättä koskaan vakiinnu ihmisten kieliin, vaan Metasta puhutaan edelleen Facebookina, koska se on jo iskostunut niin syvälle.


Kuten jo sanottu, Metan omistamien somepalveluiden nimet ja niiden käyttö pysyvät ennallaan (jos ei toki huomioida sitä, että somessa eri palveluiden käyttöominaisuudet tuntuvat uudistuvat joka toinen päivä). Ainoa asia, jossa muutos saattaa konkreettisesti näkyä sinulle, on esimerkiksi Instagramissa ja WhatsAppissa olevien ”from Facebook” tekstien muuttuminen muotoon ”from Meta”. Tämä on siis vain spekulointia, joka saattaa toteutua tai olla toteutumatta. Kuinka paljon tällainen tekstimuutos sitten käytännössä vaikuttaisi sinuun? Ei todennäköisesti mitenkään.


Mutta hei, ehkäpä tästä nimenmuutoksesta saa hyvän kysymyksen muutaman vuosikymmenen päästä metaversumissa järjestettävään pubivisaan? Tässä vaiheessa tärkeintä on kuitenkin muistaa, että jos jatkossa törmäät uutisiin, joissa kerrotaan ihmiskunnan olevan koukussa Metaan ja siihen liittyviin erilaisiin tuotteisiin, ei sinun tarvitse huolestua.