Instagram- ja TikTok-videot voivat tulevaisuudessa näkyä Googlen hakutuloksissa

Siinä missä Nikko on radio-ohjattavien ykkönen (jonnet ei muista), on Google ylivoimaisesti hakukoneiden ykkönen. Kun jokin tieto uupuu ja sitä pitäisi etsiä, on suuntana yleensä aina Google, sillä Googlestahan löytyy kaikki ‒ mutta eipäs löydykään. Tai ei siis ainakaan vielä, mutta Googlen mukaan asia on työn alla.


Pari Google-faktaa tähän väliin:

🌐 Jopa 96 % suomalaisista käyttää Googlea hakukoneenaan.

🌐 Suomessa tehdään jo 30 miljoonaa Google-hakua päivässä.

🌐 Me Primaqilla olemme tehneet Googlelle tapahtumia aktiivisesti vielä pari vuotta sitten, kun tapahtuma-alalla toimittiin.


Videot ovat jo hetken aikaa tehneet vallankumoustaan internetin ihmeellisessä maailmassa ja niiden kulutus onkin valtavaa. Viimeistään Instagram Reels -sisältömuodon lanseerauksen jälkeen Instagram on profiloitunut vuosi vuodelta enemmän videosisältöihin, kun taas TikTok on porskuttanut jo vuosia videonkulutuksen aallonharjalla. Kumpaakaan näistä sisältömuodoista et kuitenkaan löydä vielä Googlen hakutuloksista, toisin kuin esimerkiksi YouTube-videot löytyvät ‒ mikä käy tietysti täydellisesti järkeen, sillä YouTube on Googlen omistama videopalvelu. Google käy kuitenkin tällä hetkellä keskusteluja Instagramin ja TikTokin kanssa, jotta se voisi tulevaisuudessa indeksoida niiden sisällön hakutuloksiin. Lähdetään liikkeelle ensimmäisellä aiheeseen liittyvällä kysymyksellä: mitä helvettiä tarkoittaa indeksointi?


Mitä on indeksointi?

Lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaistuna indeksointi on luettelointia erilaisten tietojen perusteella. Indeksoinnin seurauksena syntyy indeksejä, jotka ovat tietorakenteita, joista voidaan hakea tietoa mahdollisimman nopeasti. Indeksejä käytetään usein esimerkiksi sellaisissa kirjoissa, joissa on niin paljon nimiä, että lukija tarvitsee niiden muistamiseen hieman apua. Esimerkiksi J. R. R. Tolkienin Silmarillion -teoksen suomenkielisessä pokkariversiossa kirjan lopusta löytyy noin 40-sivuinen hakemisto, johon on listattu kirjassa esiintyvät nimet ja lyhyet selitykset niistä.


Googlen indeksi koostuu sadoista miljardeista verkkosivuista ja on kooltaan yli 100 000 000 gigatavua. Koon havainnollistamiseksi voisi sanoa, että vastaavan kokoiselle muistikortille mahtuisi noin 20 000 000 000 korkealla resoluutiolla kuvattua valokuvaa. Toisin kuin kirjojen indeksit, ei Googlen indeksiä rakenneta tai ylläpidetä perinteisellä käsikopelolla, vaan homma hoituu suurimmaksi osin bottien työpanostuksella. Tälläkin hetkellä ne käyvät väsymättä läpi erilaisia verkkosivuja, indeksoivat ne ja sitten kun sinä teet haun Googlessa, hakee hakukone hakutulokset tuosta indeksistä.


Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että vaikka Google olisikin indeksoinut esimerkiksi sinun yrityksesi verkkosivujen sisällön, ei se tarkoita sitä, että näkyisit hakutuloksissa automaattisesti. Hakutulokset ovat riippuvaisia algoritmeista, joihin voidaan vaikuttaa hakukoneoptimoinnilla ja sitten sillä itsellään, eli rahalla. Jos sinulla on siis vaikeuksia nousta esille hakutuloksissa, kannattaa lukea Google Ads -hakusanamainontaa käsittelevä kirjoituksemme.Mitä sopimuksen syntyminen tarkoittaisi käytännössä?

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että Googlen hakutuloksiin nousisi esille myös videosisältöä Instagramista ja TikTokista. Miksei näin jo ole? Miksi Google haluaa solmia sopimuksen ja mitä se tarkoittaisi Instagramille ja TikTokille käytännössä? Entä miten se vaikuttaa sisällöntuottajiin? Spekuloidaan.


Mitä sopimus merkitsisi Googlelle?

Googlelle sopimuksen syntyminen olisi äärimmäisen hyödyllistä siitä syystä, että innokkaiden googlaajien ei välttämättä tarvitsisi lähteä Googlen alustoilta lainkaan somea seuratakseen. Miksi? Instagram- ja TikTok-videoiden indeksoimisesta on itseasiassa tehty rajatulle yleisölle suunnattu pilotointi jo vuoden 2020 puolella, jolloin Googlen hakunäkymään ilmestyi ”Short Videos” eli ”lyhyet videot” -karuselli, jossa hakutuloksiin liittyviä videoita oli nähtävillä. Kun käyttäjä klikkasi videota, vei se hänet kyseessä olevan somekanavan selainversioon, ei siis itse mobiilisovellukseen, vaikka se olisikin ollut asennettuna käyttäjän laitteelle. Jos googlaajalla on käytössään Google Chrome, pysyy hän siis koko ajan Googlen omassa sovelluksessa tai mikäli käytössä on toinen selain, on paluu hakutuloksiin vain klikkauksen päässä. Sopimuksen avulla Google saisi siis periaatteessa pihistettyä siivun Instagramin ja TikTokin mobiilisovellusten käyttäjäliikenteestä.


Mitä sopimus merkitsisi Instagramille ja TikTokille?

Googlen tarkoitus on luonnollisestikin tehdä liiketoimintaa, mutta tavalliselle tallaajalle Googlen tarkoitus on tehdä eri sivustojen sisällöt helposti löydettäviksi. Yritykset puolestaan voivat itse valita, haluavatko he näkyä hakutuloksissa vai eivät ‒ ja valinta on yleensä tietysti ilmiselvä: hell yes ne haluavat. Miksei siis Instagramin ja TikTokin videosisällöt jo näy hakutuloksissa?


Sopimuksen syntyessä Instagramin ja TikTokin pitäisi jakaa omaa dataansa, jotta Google pystyy indeksoimaan sen. Koska Googlen omistama YouTube on sovellusten merkittävä kilpailija, on tietysti luonnollista, että palveluntarjoajat haluavat miettiä tarkkaan sitä, kuinka paljon informaatiota he ovat valmiita jakamaan, ja tietysti sitä, mitä hyötyä sopimuksesta olisi heille. Kuten hakutuloksissa näkyminen yleensäkin, toisi sopimuksen syntyminen Instagramille ja TikTokille lisää näkyvyyttä. Lisäksi Google maksaisi todennäköisesti molemmille palveluntarjoajille jonkinlaisen vuosittaisen korvauksen, kuten se tekee esimerkiksi oikeudestaan indeksoida Twitterissä julkaistua sisältöä. Uskomme, että huomattavasti useammat yritykset alkaisivat tuottamaan Reels-/Tiktok-sisältöä, mikäli sillä olisi merkitystä hakukoneoptimoinnin kannalta.


Mitä sopimus merkitsisi yrityksille, jotka tuottavat sisältöä näihin kanaviin?

No parhaimmassa tilanteessa lisää näkyvyyttä ja uusia seuraajia! Kuvitellaan esimerkiksi tilanne, että henkilö X etsii nälissään Googlen kautta jotakin kiinnostavaa ravintolaa asuinalueeltaan. Hakutuloksiin pärähtää Instagramissa aktiivisen ravintolan video, jonka henkilö X menee katsomaan. Henkilö X vaikuttuu näkemästään, selailee vähän lisää ravintolan tuottamaa sisältöä ja tajuaa mistä hän on jäänyt paitsi. Hän ryntää ravintolaan syömään ja ottaa sen seurantaan Instagramissa. Tätä voisi sanoa harhaiseksi ruusuilla tanssimiseksi, mutta toisaalta, kuka tahansa voi marssia kauppaan ostamaan ruusuja, levittää niiden terälehdet ympärilleen ja pistää tanssiksi. Lisäksi toisin kuin tekstisisällöissä, joissa Google pahimmillaan näyttää suoraan verkkosivuilta poimittuja vastauksia ilman, että henkilön täytyy klikata itsensä verkkosivuille, videoiden klikkaaminen veisi katselijan yrityksen someprofiiliin, mikäli toteutus tehtäisiin samalla tavalla kuin pilotoinnissa.


👍🏼👎🏼

Kuinka moni on katsonut maikkarin Hyvät ja huonot uutiset -paneelishowta? Tässä vaiheessa kaiken spekuloinnin jälkeen on hyvä hetki nimittäin kysyä, että olisiko Googlen ja Instagramin sekä TikTokin välinen sisältöjen indeksointisopimus hyvä vai huono uutinen?


Primaqin vastaus on hyvä uutinen.


Meidän Someassari-palvelumme tarkoituksena on tuottaa yrityksille laadukasta ja visuaalisesti kiinnostavaa sisältöä sosiaaliseen mediaan, maksimoiden sisältöjen orgaanisen näkyvyyden. Jos Google väläyttelee mahdollisuutta sille, että nämä sisällöt näkyisivät entistä monipuolisemmin Googlen hakutuloksissa ja toisivat mahdollisesti sen avulla lisää näkyvyyttä asiakkaillemme, on vastauksemme ilman muuta sama kuin useimpien muidenkin yritystenkin vastaus kysyttäessä halukkuutta näkyä Googlessa: hell yes!