Oy Marinew Ab on suomalainen veneiden ja veneilytarvikkeiden tukkukauppa,

joka maahantuo laadukkaita venemerkkejä kuten Airon Boats, Gold Fish ja Brig. Esimerkiksi Brig on vuodesta toiseen ollut Suomen myydyin kumivenemallisto. Marinewin liike sijaitsee Inkoossa. Se on osoittautunut hyväksi tukikohdaksi, sillä se on tarpeeksi lähellä olennaisimpia alueita, joista heille saapuu veneitä: Turkuun, Lahteen ja Porvooseen matkaa on puolitoista tuntia, Lohjalle tunti ja Helsinkiin vain 45 minuuttia.


Kokonaisvaltaista palvelua. Yksi olennainen osa Marinewin toiminnassa on kokonaisvaltainen palvelu niin veneiden myynnin, huollon kuin kunnossapidon suhteen. He panostavat olemassa oleviin asiakkaisiinsa, ja tarjoavat heille kattavasti erilaisia palveluita. Marinewilta veneen ostaneille tarjotaan esimerkiksi kaiken kattavaa talvisäilytyspakettia, joka sisältää kaikki huollot, säilytykset, pesut ja kuljetukset. Näin asiakkaalle jää aikaa itse veneilyyn. Marinew panostaa syviin asiakassuhteisiin – he tuntevat hyvin asiakkaansa historioineen, ja osaavat räätälöidä palvelunsa sen mukaan.


Marinewia pyöritetään kahden omistajan ja yhden työntekijän voimin. He kuitenkin käyttävät paljon erilaisia yhteistyökumppaneita etenkin kiireisimpinä aikoina. Saattaa olla päiviä, kun kymmenen henkilöä työskentelee heidän haalareissaan. Henkilöstön tarve riippuu vuodenajasta, koska veneily on pitkälti sesonkihommaa.


Myös Primaqin henkilöstöä käytetään kiireisimpiin sesonkipiikkeihin – Primaq on ollut Marinewin mukana Venemessuilla jo vuodesta 2010. Primaqin tapahtumahenkilöstö pitää huolta ison osaston käytännön asioista: työnkuvaan kuuluu messuvieraiden kanssa jutustelua ja heidän huomiointiansa, tarjoilujen esillepanoa, valokuvaamista sekä somettamista. Myös myynnissä avittaminen hoituu: Primaqin henkilöstö sisäänheittää ja vie keskustelun niin pitkälle kuin lähtee, tarvittaessa sitten ohjaa asiakkaan vapaan myyjän luokse. Jos vapaita myyjiä ei ole, asiakkaille pidetään seuraa eikä heitä päästetä karkaamaan odotellessa.


”Siitä on tullut juttu, että Primaq houstaa iltatilaisuutta. Nytkin useampi yhteistyökumppani kyseli, että onhan ne Primaqin tytöt taas tulossa.”


Marinew järjestää vuosittain Venemessuilla iltatilaisuuden osastollaan – se on aina ensimmäisen messuviikonlopun lauantai. Siellä Primaqin tapahtumahenkilöstön tehtävä on houstata tilaisuutta ja tarjoilla juomia. On hauskaa, että asiasta on tullut yleinen ”juttu” – nykyään jopa Marinewin yhteistyökumppanit kyselevät, että onhan ne Primaqin tytöt taas tulossa. Myös Primaqin toimistotiimin perinteeksi on muodostunut vierailla iltatilaisuudessa porukalla.


10-vuotiseen yhteistyöhön on oltu kovin tyytyväisiä, niin Marinew itse kuin loppuasiakkaatkin. Parasta on se, kun ulkopuolista henkilöstöapua voi käyttää aina tarpeen tullen, eikä se sitouta mihinkään. Se on taloudellisesti järkevää, ja sitoo vähemmän asiakasyrityksen omia resursseja, kuten työnantajamaksut. Lisäksi yrityksen oma henkilöstö voi keskittyä omaan tekemiseen ja ydinliiketoimintaansa. Myös B2B-suhteiden hoitoon jää enemmän aikaa.


Primaqin työskentelyä kehutaan energiseksi, ammatilliseksi ja asiakaslähtöiseksi. Toiminta on nopeaa, ja aina saadaan haluttu paketti kasaan, vaikka varoitusaika olisi kuinka lyhyt. Ikinä ei tarvitse ajatella, että apua, ei ne tällä varoitusajalla enää ehdi. Primaq myös tajuaa huudella perään, jos Marinewilta ei itseltä kuulu yhteydenottoa. Tämä johtunee pitkästä yhteisestä taipaleesta –kokemuksen kautta Primaq on itse melko perillä, mitä Marinew tarvitsee milloinkin. On hyvä uskaltaa rohkeasti olla itse yhteydessä asiakkaisiin. Siitä tulee fiilis, että noita oikeasti kiinnostaa.


Hakusanat: Venemessut, tapahtumahenkilöstö, someassari, referenssi