Videoiden merkitys sisällöntuotannossa

Aloitetaan sillä, että otetaan ensiksi luulot pois niiltä, jotka vielä kyseenalaistavat videoiden merkityksen sisällöntuotannossa. TikTok-sovelluksella oli tämän vuoden tammikuussa 689 miljoonaa aktiivista käyttäjää joka kuukausi. Parhaiten tienaavilla YouTubeen sisältöä tuottavilla tubettajilla on yli 20 miljoonan vuositulot. Instagram Reelsien lanseeraus kasvatti merkittävästi Instagramin käyttäjämääriä ja sovelluksen parissa vietettyä aikaa ympäri maailman. Instagram Reelsien haltuunotto voi lisäksi moninkertaistaa juuri sinun profiilisi tavoittavuuden ja seuraajien määrän.


Onko sinun yritykselläsi tai työpaikallasi menestynyt Instagram-tili, joka on täynnä toinen toistaan upeampia ammattitaitoisia valokuvia? Olet ehkä nähnyt Reelsien suosion lisääntymisen, mutta tilillä menee ilman Reelsejäkin edelleen oikein kivasti. Nyt on kuitenkin korkea aika herätä ja uudistaa omaa sisällöntuotantostrategiaa, sillä muutoksen tuulet puhaltavat ja tähän varautumattomat voivat hyvinkin lennähtää tuulen mukana kauemmas muista, ja nimenomaan väärään suuntaan. Instagramin johtaja Adam Mosser nimittäin julkaisi kesäkuun viimeisenä päivänä tiedotteen ‒ kröhöm, videotiedotteen ‒ jossa hän kertoi, ettei Instagram ole enää keskittynyt pelkkään kuvien jakamiseen. Jatkossa videot ovat yksi Instagramin virallisista kulmakivistä, jolloin sovelluksen uudet ominaisuudet painottuvat entistä enemmän niiden ympärille. Onni suosii rohkeaa ja algoritmit suosivat videoita tuottavia profiileja.


Tästä syystä kerrommekin seuraavaksi 10 konkreettista syytä, miksi videoita kannattaa hyödyntää sisällöntuotannossa ja mitä hyötyä niiden tuottamisesta on yritykselle käytännössä. Jos olet sitä sukupolvea, joka ei enää lue mitään, voit mennä vaihtoehtoisesti Instagramiin katsomaan meidän tekemiä Reelsejä ‒niistäkin nimittäin oppii uutta!


10 syytä hyödyntää videoita sisällöntuotannossa


Video jättää muistijäljen. Tutkimusten mukaan videomuodossa ilmaistavasta sisällöstä jää mieleen 95 % siinä missä luetusta tekstistä muistetaan vain noin 10 % ‒ tilasto, joka todella motivoi meitä kirjoittamaan tämän tekstin loppuun saakka… No, rakkaudesta lajiin! Videoiden jättämistä muistijäljistä kertoo hyvin se, että ihmiset muistavat vielä muutaman vuosikymmenenkin takaisia ärsyttäviä televisiomainoksia. Muistatko yhtäkään printtimuodossa olevaa mainosta muutaman vuosikymmenen takaa? Jos siis haluat jäädä mieleen, suosi videoita!


Videoiden toimivuuden mittaaminen on tehokasta. Näet somekanavien analytiikkatiedoista tavoitettujen tilien määrän sekä postauksiisi tulleen vuorovaikutuksen määrän. Et voi kuitenkaan tietää, onko kukaan todellisuudessa lukenut kirjoittamaasi tekstiä tai katsonut julkaisemaasi kuvaa ‒ sama pätee yrityksen verkkosivuilla oleviin tekstisisältöihin. Mitä taas tulee videoihin, on niiden toimivuudesta saatavilla paljon tietoa. Näet esimerkiksi videon klikkauksien määrät sekä mihin saakka ja kuinka monta kertaa videota on katsottu. Tämä tekee uusien sisältöjen suunnittelusta helpompaa, koska tiedät, mikä toimii ja mikä ei.


Videoilla on helppo sitouttaa. Videoiden parissa voidaan viihtyä pitkiäkin aikoja, jolloin katsoja saadaan sitoutettua yrityksen sisällön ääreen varsin tehokkaasti. Lisäksi verrattuna tekstisisältöön, saavat videot tyypillisesti osakseen huomattavasti enemmän kiinnostusta, kommentteja ja reagointeja. Videosisältöjä myös jaetaan matalammalla kynnyksellä kuin esimerkiksi pelkän kuvan ja tekstiä sisältäviä somepostauksia.


Videot parantavat hakukonenäkyvyyttä. Kuten sanottu, videoiden parissa viihdytään. Tiedätkö mitä tapahtuu, kun Google huomaa, että sinun verkkosivuillasi viivytään pitkään? Google pitää sinua paremmassa arvossa, jolloin näkyvyytesi hakutuloksissa paranee. Tämän lisäksi Google arvostaa monipuolista sisältöä, jolloin voit nostaa osakkeitasi Googlen silmissä myös sitä kautta. Hakutulosten kärkisijoista on tosin kovempi kilpailu kuin 100m pikajuoksun mitalisijoista, joten pelkillä videoilla näkyvyys ei ole taattua ‒ mutta ne ehdottomasti auttavat. Jos muuten näkyvyys Googlessa kiinnostaa, tsekkaa myös meidän blogikirjoituksemme Google Ads -hakusanamainonnasta!


Videot tehostavat myyntiä. Heitetään tiskiin muutama tutkimustulos parin vuoden takaa: asiakkaista 90 % on sitä mieltä, että tuotevideoiden katsominen helpottaa ostopäätöksen tekoa, 65 % johtotehtävissä työskentelevistä henkilöistä vierailee yrityksen verkkosivuilla yrityksen videosisältöjä katsottuaan ja videoiden katsominen voi nostaa ostohalukkuutta 64‒85 %. Ja hei fun fact: kun ottaa huomioon kuinka paljon videoiden kulutus on kasvanut viimeisen parin vuoden aikana, ovat nämä tulokset todennäköisesti vieläpä hieman alakanttiin. Videoiden avulla viihdytät ja sitoutat nykyisiä asiakkaita sekä tavoitat potentiaalisia asiakkaita, mikäli tuotat laadukasta ja kohderyhmää palvelevaa sisältöä.


Video tekee yrityksestä inhimillisen. Totuus on se, että yritykset eivät voisi vähempää kiinnostaa ihmisiä. Se, mikä ihmisiä kiinnostaa, on koiranpennut ja kissavid… siis muut ihmiset. Yritysten sometilit saattavat tuntua joskus hieman kaukaisilta ja vaikeasti lähestyttäviltä ‒ tämä johtuu nimenomaan siitä, että yrityksen ydin, ihmiset, eivät usein ole katsojalle näkyvillä. Yrityksen työntekijöiden näkyminen videolla tekee yrityksestä helpommin lähestyttävän, sillä se havainnollistaa sen, että yrityksen takana häärää hyviä tyyppejä, joihin voi luottaa. Jotta tämä toteutuu, tulee tietysti ottaa huomioon, että kommunikoinnista ja sen vaikuttavuudesta suuri osa muodostuu suusta tulevien sanojen sijasta kehonkielestä ja äänensävystä. Mutta jos teillä on töissä hyviä tyyppejä, se kyllä välittyy videolla! Miksi luulet, että monet rekrytoijat pyytävät työnhakijoilta hakemuksen nykyään nimenomaan videomuodossa?


Videot ovat tehokas keino erottua kilpailijoista. Monet yritykset voivat myydä samaa hyvää tuotetta tai palvelua samaan hintaan. Tässä tilanteessa videot ovat keino, jolla sinä voit erottua, koska voit näyttää ihmisille jotain sellaista, jota kilpailijoillasi ei ole. Ehkä teillä on huipputiimi, jonka kanssa yhteistyö on taatusti hauskaa ja vaivatonta tai ehkäpä pystytte videoiden avulla konkretisoimaan, miten tuotteenne toimii käytännössä. Videoilla pääset lähelle katsojia ja katsojat pääsevät lähelle sinua.


Videosisällöissä vain taivas on rajana. Videolla voi viihdyttää, opettaa tai jakaa informaatiota. Videoiden pituudet voivat vaihdella muutamasta sekunnista tunteihin. Videoita voi julkaista niin kotisivuilla kuin somekanavissakin ja niitä voi linkittää mukaan asiakkaille lähetettäviin uutiskirjeisiin, ja hei, videot muuten tutkitusti nostavat uutiskirjeiden klikkausmääriä. Periaatteessa vain taivas on rajana ‒ ja no ehkä myös hyvän maun rajat kannattaa ottaa huomioon. Toisaalta me Primaqilla olemme sitä mieltä, että jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu. Olkaa siis rohkeita!


Tulevaisuudessa suurin osa sisällöstä on videoita. Arvioiden mukaan vuoteen 2022 mennessä yli 80 % maailmanlaajuisesta verkkoliikenteestä on peräisin videoiden suoratoistosta ja latauksista. Sen pituinen se.


Lopuksi: numerot eivät valehtele. Jos et usko meitä, niin usko numeroita. Todistaaksemme videoiden valtavan voiman sisällöntuotantovälineenä, listaamme vielä tähän loppuun muutamia tilastoja, jotka ainakin saivat meidän leukamme loksahtamaan alas.

🖤 Somessa videot saavat 1200 % enemmän jakoja kuin pelkät kuvaa ja tekstiä sisältävät julkaisut.

🖤 96 % ihmisistä on katsonut videoita oppiakseen lisää jostakin tuotteesta tai palvelusta.

🖤 Ihmiset katsovat keskimäärin 16 tuntia videosisältöä viikoittain, mikä on 52 % enemmän kuin edellisen kahden vuoden aikana.

🖤 82 % katsoo mieluummin videon kuin lukee somepostauksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ”perinteiset” somepostaukset tai blogikirjoitukset olisivat huonoa tai turhaa sisältöä, sillä ne ovat edelleen erittäin tärkeitä kokonaisvaltaisen sisällöntuotannon ja hakukonenäkyvyyden kannalta. Yhdessä videoiden kanssa ne muodostavat melkoisen tappavan tehokkaan kokonaisuuden, jolla et voi muuta kuin voittaa.